Parkwijk

Duurzaam nieuwbouwproject in massiefhoutbouw bestaande uit een mix van 74 wooneenheden

Archi­tectuur Master­­planning

Houtbouw City life

Parkwijk is een duurzaam nieuwbouwproject in massiefhoutbouw bestaande uit een mix van 74 wooneenheden, waarvan 6 grondgebonden woningen, 12 gestapelde woningen en 56 appartementen. De Parkwijk site is gelegen op de hoek van de Matenstraat en de Tuinlei in Niel. Het woonproject zet in op kwalitatief wonen in een groen parklandschap met telkens een eigen privé buitenruimte.

De Parkwijk site kwam leeg te staan na het slopen van een 30-tal seniorenflats die niet meer voldeden aan de hedendaagse normen. De gemeente Niel beoogde een nieuwbouw woonproject gerealiseerd door een projectontwikkelaar aan de hand van een kandidatuur.

Volledige tekst
sluiten

Na een grondige analyse van de site en zijn omgeving werd er tot een ontwerp gekomen dat inzet op een groen parklandschap. De Parkwijk site werd voorzien van 5 bouwblokken met een mix aan woontypologieën, gaande van grondgebonden woningen tot mindervalidewoningen. Gestapeld wonen en Thuiswonen is een kleinschalig woonblok dat bestaat uit afwisselend gestapelde en grondgebonden woningen met een privé tuin en een achterliggend Tiny Forest. De gestapelde woningen verstrengelen twee woningen op de oppervlakte van één. Doordat de woningen elk een eigen inkomdeur op de begane grond hebben, blijft het gevoel van de individuele woning behouden.

Op de hoek van de Matenstraat en Tuinlei werden Etagewonen en Hoekwonen geplaatst met een hoekaccent van 5 bouwlagen. Hoekwonen vormt de poort van het project en vertaald zich als aantrekpool. Op begane grond werd een fietswinkel met herstelplaats voorzien aansluitend aan het fietscafé om de fietsers van de fietsroute die langs de Tuinlei loopt op te vangen. De hoeken op de verdiepingen werden telkens opengetrokken om een optimaal zicht te bieden. Aanliggend blok C bestaat uit een mix van appartementen met oost-west oriëntatie. De leefruimtes werden telkens voorzien aan de parkzijde.

Tussen de 2 lange woonvolumes, werd het grotendeels zwevend woongebouw Galerij wonen boven het uitgestrekte groene binnengebied als een appartementsgebouw met ruime appartementen en studio’s ontworpen. Door dit zwevend volume bleven doorzichten vanaf de Matenstraat behouden. Een deel van de begane grond van werd voorzien als een commerciële en gemeenschappelijke ruimte voor de bewoners. De woonunits zijn noord-zuid georiënteerd en kijken tot ver in het groene landschap. Galerij wonen werd voorzien van galerijen die dienst doen als circulatie en extra buitenruimte.

Een woontoren werd voorzien onder de vorm van Zichtwonen. Dit is een 360 graden open gebouw en geeft alle bewoners de mogelijkheid om van de hele site te genieten.

Om de diversiteit aan woonblokken een uniform uitzicht te geven werd er gekozen voor een combinatie van groen geglazuurde en lichte bakstenen die steeds terugkeren in de Parkwijk site. Verder werd er geopteerd voor een mix van groene en witte accenten in het metaalwerk. Door de uniformiteit in materialisatie ontstond er een sterk samenhangend geheel in een boeiend parklandschap.

De flexibiliteit van het ontwerp komt voort uit het gebruik van een constructief vast raster dat gebruikt werd per gebouw. Dit raster kwam voort uit de vooropgestelde beslissing om de uitvoering van het gebouw te voorzien in massiefhoutbouw (CLT).

Locatie : Niel
Oppervlakte : 8.900 m²
Datum : 2021 - 2022
Weetje : Wedstrijdontwerp
Klant : Ciril
Team : Artuur, Avantgarden, Boydens, Vectris, Inclusio
Fotografie : Context Studio

Verwant werk

Alle projecten
Reconversie monument met nieuwbouw woningen

Regency Gardens

Reconversie monument met nieuwbouw woningen

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Houtbouw City life Reconversie en renovatie

Reconversie hotel naar residentiële appartementen

Atlanta

Reconversie hotel naar residentiële appartementen

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Houtbouw City life Reconversie en renovatie

Duurzaam en circulair sportcomplex met sporthal en klaslokalen

TURNinHOUT

Duurzaam en circulair sportcomplex met sporthal en klaslokalen

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Houtbouw Het nieuwe leren

Verbouwing beschermd kantoorgebouw

The Duke

Verbouwing beschermd kantoorgebouw

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Het nieuwe werken - NWOW City life Reconversie en renovatie

Reconversie kantoorgebouw tot woon­appartementen

White housing

Reconversie kantoorgebouw tot woon­appartementen

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

City life Reconversie en renovatie

Renovatie en reconversie van universiteits­gebouwen voor de faculteit product­ontwikkeling

Campus Minerva

Renovatie en reconversie van universiteits­gebouwen voor de faculteit product­ontwikkeling

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Het nieuwe leren City life Reconversie en renovatie

Woning op een heuvel met massief houtbouw constructie

Stairway to heaven

Woning op een heuvel met massief houtbouw constructie

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Houtbouw

Interieur­ontwerp van een kine praktijk

Work out

Interieur­ontwerp van een kine praktijk

Interieur­ontwerp

Het nieuwe werken - NWOW City life

Samenvoeging van twee gebouwen tot een authentieke woning

Duo house

Samenvoeging van twee gebouwen tot een authentieke woning

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Houtbouw City life Reconversie en renovatie

Boerderijwoning met massief houtbouw constructie

Dear farm

Boerderijwoning met massief houtbouw constructie

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Houtbouw

26 park apartementen

Hollebeek park

26 park apartementen

Archi­tectuur Master­­planning

City life

Winkelruimte, 25 eengezins­woningen, 32 appartementen en 'urban farm'

Zilver­kwartier

Winkelruimte, 25 eengezins­woningen, 32 appartementen en 'urban farm'

Archi­tectuur Master­­planning

City life

'Exposed essentials', renovatie van een kantoor­verdieping

Hansa

'Exposed essentials', renovatie van een kantoor­verdieping

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Het nieuwe werken - NWOW City life

Zitbank onder het Atomium

De bank

Zitbank onder het Atomium

Archi­tectuur

City life

'Between dock and boulevard', 33 woningen en 112 appartementen

Stapelstede

'Between dock and boulevard', 33 woningen en 112 appartementen

Archi­tectuur Master­­planning

City life

Kangoeroe woning met een houtskeletbouw constructie

Kan-goo-roo

Kangoeroe woning met een houtskeletbouw constructie

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Houtbouw

'Suburbia, where the suburbs met Utopia'

Broekhof

'Suburbia, where the suburbs met Utopia'

Archi­tectuur Master­­planning

Houtbouw

Parkgebied met 12 eengezins­woningen, 36 appartementen en 24 seniorenflats

Park life

Parkgebied met 12 eengezins­woningen, 36 appartementen en 24 seniorenflats

Archi­tectuur Master­­planning

City life

'Room with a view', winnend wedstrijd­ontwerp voor 30 eengezins­woningen

Langs de kade

'Room with a view', winnend wedstrijd­ontwerp voor 30 eengezins­woningen

Archi­tectuur Master­­planning

Houtbouw City life

Interieur­verbouwing van een loft

3 Doors

Interieur­verbouwing van een loft

Interieur­ontwerp

City life