woensdag
15 mei

VIVA ON THE ROAD:
Fun day visiting Lensvelt! Tested furniture, got a lecture from Hans and of course lots of good food, drinks and good company! 😍

Thanks @lensvelt, for inviting us!

woensdag
8 mei

DE BANK:

The design of the bench is inspired by both the structure of the Atomium and the round contours of the galette. A continuous movement that rises smoothly from the parvis, forms into a seating structure and elegantly descends back to the square. This dynamic, wave-like shape provides a fluid and seamless visual link with the Atomium and the square. In addition to its functional needs, The choice of form not only serves functional purposes but also contributes to an aesthetically pleasing and integrated design, embodying a sense of movement and unity with the landscape.

📸@koenbroos.be

#atomium #atomiumbrussels #atomiumbruxelles #brussels #belgium #brusselssights #sightseeing #citybreak #europeancity #visitbrussels #belgianarchitecture #heritage

dinsdag
7 mei

DE BANK:

During the 2006 renovation of the Atomium and reconstruction of Atomiumsquare the 'galette', housing the shop and entrance, underwent refurbishment, with numerous benches added to the square.

In 2012, the Atomium was looking for a solution to conceal ventilation and cellar air intakes in the galette's foundation. Our innovative bench, designed to follow the galette's curve, successfully integrates technical requirements, maintaining a cohesive material and design language. This design not only addresses functional needs but also enhances the overall usability of the square, allowing people to now enjoy seating 'under' the Atomium.

@koenbroos.be

#atomium #atomiumbrussels #atomiumbruxelles #brussels #belgium #brusselssights #sightseeing #citybreak #europeancity #visitbrussels #belgianarchitecture #heritage

maandag
6 mei

DE BANK:

We designed and brought to life the bench for the urban setting around the 'galette' of the Atomium, our national monument built for the 1958 Brussels World Expo. Constructed from concrete, this bench harmoniously integrates with the Atomium Square's urban landscape, offering a comfortable seating space directly beneath the impressive Atomium structure.

📸 @koenbroos.be

#atomium #atomiumbrussels #atomiumbruxelles #brussels #belgium #brusselssights #sightseeing #citybreak #europeancity #visitbrussels #belgianarchitecture #heritage

woensdag
24 april

STAIRWAY TO HEAVEN:

The master bedroom features a generously sized en-suite bathroom. To separate the sleeping area, a dressing room is positioned between the bathroom and the master bedroom. Warm-hued solid bamboo parquet flooring seamlessly connects these spaces, creating a cohesive and inviting atmosphere.

📸 @nick_cannaerts_photography

#cltbouw #houtbouw #massiefhoutbouw #cltconstruction #champagnecolor #windowframe #bigwindows #voids #BambooFlooring #archdaily #hillhouse #belgianarchitecture #belgianarchitects #antwerparchitects #vivaarchitecture

dinsdag
23 april

STAIRWAY TO HEAVEN:

The central staircase of the house acts as a revolving hub, seamlessly connecting various functions to fulfill the client's need for a flexible circulation plan. Each space can be accessed in a unique manner, enhancing the versatility of the layout.

Voids and expansive windows contribute to the permeability of the spaces, allowing ample daylight to flood into the home and creating a sense of openness.

Outside, the champagne-colored window profiles and concrete bricks find their reflection indoors, ensuring a seamless color and material palette. The pale concrete flooring harmonizes effortlessly with both the bricks and the anodized interior joinery, creating a harmonious aesthetic throughout.

📸 @nick_cannaerts_photography

#cltbouw #houtbouw #massiefhoutbouw #cltconstruction #champagnecolor #windowframe #bigwindows #voids #concretefloor #archdaily #hillhouse #belgianarchitecture #belgianarchitects #antwerparchitects #vivaarchitecture

maandag
22 april

STAIRWAY TO HEAVEN:

We constructed a CLT (cross laminated timber) house on the historic castle hill (burchtheuvel) of Grimbergen. The varying heights of the landscape provide unique views, while the slope of the land enabled us to seamlessly integrate the carport and lower ground spaces into the hill without compromising on natural light.

Despite maintaining a compact design, elevated by a solid wood construction, the house meets BEN-norm standards. The structural design facilitates the installation of expansive windows, strategically placed where inlets and protrusions puncture through the compact volume of the building.

📸 @nick_cannaerts_photography

#cltbouw #houtbouw #massiefhoutbouw #cltconstruction #champagnecolor #windowframe #bigwindows #archdaily #hillhouse #belgianarchitecture #belgianarchitects #antwerparchitects #vivaarchitecture

woensdag
27 maart

HANSA:

The new office is conceptualized as a horizontal, self-organizing collaborative network environment that prioritizes open and transparent communication. This concept of "exposed essentials" is reinforced through the use of authentic materials such as steel and wood, with the network of pipes and conduits visibly integrated into the space. What you see is exactly what you get, reflecting the honesty and integrity of the design approach.

📸@koenbroos.be

#interiordesign #officedesign #renovation #officerenovation #officelook #notyourordinaryoffice #newwaysofworking #technical #technics
#kantoor #officeinspiration #wysiwyg #vivaarchitecture

dinsdag
26 maart

HANSA:

The office floor is structured as an open field, offering various plug-in working spaces to accommodate diverse and flexible working arrangements. Options include desk clusters, standing workstations, informal meeting points, central meeting spaces, concentration hubs, and outdoor work spots.

Additionally, the layout incorporates relaxation areas like this kitchen bar, providing spaces for employees to unwind and recharge. 💭

📸@koenbroos.be

#interiordesign #officedesign #renovation #officerenovation #officekitchen #officelook #notyourordinaryoffice #newwaysofworking
#kantoor #officeinspiration #vivaarchitecture

maandag
25 maart

HANSA:

The iconic Hansa House, a historic landmark situated along the Quays of Antwerp, has been transformed into a modern NWOW (New Ways of Working) office space.

To enhance its functionality, parasite extensions at the rear were removed, restoring the building to its original state. This restoration allows natural light to penetrate deep into the courtyard and office areas, creating a brighter and more inviting environment.

Internally, unnecessary elements were stripped away to make room for a new open-plan layout with layered transparency. This design approach highlights the full spatial quality and potential of the interior, providing an optimal workspace for its occupants.

📸@koenbroos.be

#interiordesign #officedesign #renovation #officerenovation #officelook #notyourordinaryoffice #newwaysofworking
#kantoor #officeinspiration #vivaarchitecture